Az oroszok még 2015-ben tették rá a kezüket az olaj- és földgáztermelési platformokra, s katonai célokra használták azokat, írja a Világgazdaság.

Visszafoglalta az úgynevezett Bojka-tornyokat Ukrajna – közölte Telegram-oldalán az Ukrajnai Védelmi Minisztérium Hírszerzési Főosztálya. A Krím félszigethez közeli olaj- és földgázfúró platformokat Oroszország még 2015-ben foglalta el, ám most az ukrán különleges erők visszaszerezték a létesítmények feletti kontrollt.

A platformokat a tavalyi inváziót követően Oroszország katonai célokra kezdte el használni, helikopterleszállóként, de radarokat is elhelyezett ott. A Bojka-tornyok elfoglalása során az ukránok helikopterlőszereket és egy hajók mozgásának követésére alkalmas Neva radart is zsákmányoltak, és megrongáltak egy orosz Szu–30-as vadászgépet is.

Az akció keretében a Petro Godovalets és az Ukrajna fúróplatform, valamint az SPBU Tavrida és az SPBU Syvash visszakerült az ukrán irányítás alá. A platformok visszafoglalása stratégiai pozíciójuk miatt is fontos lehet.