A második félévtől, azaz február 8-től az iskolák többsége személyes oktatásra tér át, jelentette be Klaus Iohannis államelnök, aki csütörtök délután Florin Cîțu államfővel, Vlad Voiculescu egészségügyi miniszterrel, Sorin Cîmpeanu tanügyminiszterrel, Raed Arafattal, a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetőjével és Adriana Pistollal az Országos Közegészségügyi Igazgatóság Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Központjának (CNSCBT) vezetőjével tanácskozott.

Az államfő hangsúlyozta, hogy a most ismertetett intézkedések akkor lépnek érvénybe, ha a járványhelyzet nem súlyosbodik az országban. Ezért a végső döntést február 2-án hozzák meg.

Ha az országos járványhelyzet nem romlik jelentősen, az iskolák megnyitását ismét a helyi járványhelyzettől teszik függővé, azaz ott lehet áttérni a személyes oktatásra, ahol a „zöld forgatókönyv” van érvényben. A „sárga” településeken az óvodások, az 1-4. osztályosok és a végzősök, azaz a nyolcadikosok és a tizenkettedikesek vehetnek részt személyes oktatásban. A „vörös” településeken csak az óvodások és az elemisták járhatnak majd személyesen az intézményekbe.

Azok a települések, ahol a fertőzési ráta meghaladja a 6 ezreléket, karanténba kerülnek, és az oktatás online folytatódik.

Az egyetemek saját hatáskörükben dönthetnek arról, hogy személyesen vagy online folytatják az oktatást. – Hotnews.ro