A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) azt állítja a Nemzeti Liberális Pártról (PNL), a Szociáldemokrata Pártról (PSD) és az RMDSZ-ről, hogy szándékukban áll annak az USR által benyújtott tervezetnek az elutasítása, amely lehetővé tenné, hogy a csendőrök is megállítsák és ellenőrizhessék a farakományt szállító járműveket.

„Tegnap a szenátus jogi bizottságában a PSD–PNL–RMDSZ szövetség negatívan véleményezte az erdőmaffia ellen irányuló, az USR által benyújtott javaslatot. Ma a PNL szenátusi frakcióvezetője azt kérte, hogy vegyék fel a napirendre és utasítsák el a tervezetet” – állítja Facebook-bejegyzésében az USR.

Az USR indoklása szerint az illegális fakitermelés megfékezésére minden rendfenntartó szervre szükség van, nem elegendő az erdészeti felügyelőség és a rendőrség. A tervezet lehetővé tenné, hogy a csendőrök is ellenőrizhessék a faszállítmány eredetét, az árukísérő okmányokat, a sofőr és az esetleges utasok személyazonosságát, ha felmerül a törvényszegés gyanúja. „Azt látjuk, hogy a PSD–PNL–RMDSZ továbbra is a fatolvajokat védi” – olvasható a bejegyzésben.

Az RMDSZ szerint az USR ez alkalommal is megtéveszti, féligazságokkal traktálja a közvéleményt. “…ezt a törvénytervezetet Gheorghe Nacov képviselő kezdeményezte. Utóbb 25  másik képviselő is aláírta, köztük az RMDSZ-frakció 8 tagja. A többi aláíró PNL-s, PSD-s, illetve a kisebbségi képviselőcsoport tagja” – áll az RMDSZ közleményében.

Az RMDSZ képviselői lelkiismeretük szerint szavazhattak. Ennek ékes bizonyítéka, hogy például Csoma Botond frakcióvezető a törvénytervezet ellen voksolt. – Agerpres