A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) hivatalos honlapján kedd délután megjelent a 2023-as Formula–1-es idény hivatalos versenynaptára, amelyben rekordszámú, 24 verseny kapott helyet: a Magyar Nagydíj jövőre július 23-án lesz, és utána következik a belga futam, ami azt jelenti, hogy – dátum szerint nézve – soha ilyen korán nem rendeztek még Magyar Nagydíjat, mint amilyet 2023-ban fognak rendezni.

Nem feltétlenül a magyar és a belga helycsere a versenynaptár legérdekesebb része: a várakozásoknak megfelelően bekerült a harmadik Egyesült Államokbeli futam is. A mezőny november 18-án látogat el Las Vegasba, ahol szombaton (!) rendezik meg a versenyt a város legendás főutcáját, a Stripet is magába foglaló utcai pályán.

Szombaton egyébként legutóbb 1985-ben volt F1-es világbajnoki futam, akkor a Dél-Afrikai Nagydíjat tartották meg a hét utolsó előtti napján. A Kyalami versenypálya visszatérését egyébként már korábban „belengették” az illetékesek, ám végül mégsem került be a 2023-as naptárba.

A jövő évi idény március 5-én Bahreinben kezdődik meg, és november 26-án Abu-Dzabiban zárul, és sohasem látott mennyiségű, 24 versenyt tartalmaz. Az idei versenynaptár résztvevői közül a francia futam kikerült, s az újonc Las Vegas mellett visszatér három év szünet után a Kínai Nagydíj, valamint egyévi kihagyás után ismét ellátogat a mezőny Katarba is.

Monacói Nagydíj jövőre is lesz, Franciaországban és Németországban viszont nem rendeznek futamot 2023-ban. Kedd este Stefano Domenicali, a Formula–1 elnök-vezérigazgatója bejelentette, hogy Monacóval 2025-ig szóló szerződést írtak alá, így a hercegségbeli F1-es viadal jövője a következő három évre biztosított. – nso.hu