A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban szerint nem veszélyezteti a nemzetbiztonságot a magyar kormány székelyföldi gazdaságfejlesztési programja, ha Budapest diszkriminációmentesen jár el. Erről Kovásznán nyilatkozott vasárnap a politikus.

“Mindig azt hangoztattam, hogy ez a támogatás nem érkezhet etnikai alapon. Egy ilyen programnak az összes román állampolgárt kell céloznia, függetlenül attól, hogy magyar, román vagy német nemzetiségű. Amíg a támogatást nem célirányosan csak a magyar nemzetiségű román állampolgárok kapják és nincs diszkrimináció, addig a program nem veszélyezteti a nemzetbiztonságot. Ha veszélyeztette volna, akkor valószínűleg figyelmeztettek volna erre a nemzetbiztonság fölött őrködő intézmények” – fejtette ki Ludovic Orban.

A PNL elnöke emlékeztetett, hogy román kormány is támogatást nyújt a Hargita és Kovászna megyei románoknak az identitásuk megőrzésére. Arra a kérdésre, hogy milyennek látja a kormányzást az RMDSZ oldalán, Ludovic Orban kijelentette: a magyar érdekvédelmi szövetség az “egyezségek többségét” betartja. “‘Mi már kormányoztunk együtt az RMDSZ-szel a Demokratikus Konvenció idején és 2005 után is. (…) Az RMDSZ-nek rátermett emberei vannak, akik szakértelemmel irányítják a minisztériumokat, ügynökségeket és hatóságokat. Az RMDSZ betartja a koalíciós partnerekkel kötött egyezségek és a közös vállalások többségét. Nyilván vannak bizonyos határok, amelyeket nem lépünk át” – fogalmazott Orban. – Agerpres/Maszol