Megjelent hétfő este a Hivatalos Közlönyben a bölcsődék és óvodák nyári megnyitására vonatkozó, az oktatási, egészségügyi és a munkaügyi minisztérium által kidolgozott szabályzat. Mutatjuk, milyen közegészségügyi szabályokat kell betartani az újranyitott tanintézményekben.  Egyebek mellett rögzítik, hogy azok a szülők, akik igénybe vennék az állami bölcsődék és óvodák szolgáltatásait, és a nyári vakáció idején is odavinnék gyerekeiket, hétfőtől kérhetik ezek felvételét abba az intézménybe, amelybe a gyerek év közben járt. A kéréseket a tanfelügyelőség összesíti, majd elküldi az intézményeket fenntartó önkormányzatoknak, hogy döntsenek arról, melyik oktatási egységet nyitják meg. Az érintett bölcsődék és óvodák listáját közzéteszik a tanfelügyelőségek székhelyén és ezek honlapján. Tehát akkor a szabályok: Naponta szűrést végez az egészségügyi személyzet/megbízott személy a gyerekeken: a mért testhőmérséklet nem haladhatja meg a 37,3 Celsius-fokot, amennyiben mégis, 2-5 perc múlva megismétlik a mérést. 

Ha a hőemelkedés kitart és/vagy megfázásos tüneteket mutat a gyermek, nem vehet részt a foglalkozásokon. Érkezéskor a gyermekeket egyenként fogadja a megbízott személy, hazamenetelkor a szülő a tanintézmény bejáratánál várja a gyermeket. Gondoskodnak arról, hogy érkezéskor és hazainduláskor ne alakuljanak ki torlódások. A gyermekeket megtanítják, és segítik őket abban, hogy legalább húsz másodpercig vízzel és szappannal kezet mossanak. Naponta többször végeznek takarítást az intézményekben, minden felületet figyelmesen lemosnak, amihez a gyermekek hozzáérnek, a játékokat rendszeresen, legalább naponta tisztítják. Minden gyermek és alkalmazott számára hozzáférhetővé kell tenni a folyékony szappant és a papírtörlőket.  Naponta többször – a gyerekek érkezése előtt, amikor az udvaron vannak, ebédidőben, este és a takarítások alatt –, legalább 20 percig szellőztetik a helyiségeket. Lehetőség szerint nyitott ablakokkal és ajtókkal zajlanak a foglalkozások. A légkondicionáló berendezések használata tilos.

Az asztalokat és székeket egymástól megfelelő távolságra helyezik. Az asztalok helyét megjelölik, csökkentik a gyerekek számát a csoportokban úgy, hogy minden gyerekre legalább 4,5 négyzetméter felület jusson, az ebédlőben és a hálóban a gyerekeknek mindenkor legalább két méter távolságra kell lenniük egymástól. A nem fertőtleníthető játékokat nem veszik elő. Hangsúlyt fektetnek a szabadtéri foglalkozásokra. Az alkalmazottakon is naponta szűrést végeznek: testhőmérsékletük nem haladhatja meg a 37,3 Celsius-fokot, ha mégis, 2-5 perc múlva meg kell ismételni a mérést. Ha a hőemelkedés kitart és/vagy megfázásos tüneteket mutat egy személy, nem vehet részt a foglalkozásokon. Betegen tilos munkába menni, és annak is, aki igazolt koronavírusos személlyel került kapcsolatba.  Az alkalmazottak folyamatosan arcmaszkot viselnek, amelyeket legtöbb négyóránként cserélnek, és az intézményen belül nem az utcai cipőben járnak. Lázas vagy beteg gyermeket nem vihetnek a szülők bölcsődébe, óvodába.  A gyerekek nem vihetnek magukkal otthonról játékot. – agerpres.ro