A második legnagyobb görög szigeten, Évián még hétfőn is megállíthatatlannak tűnően terjedt az erdőtűz, és több száz embert kellett kimenekíteni otthonából, míg a hatóságok szerint az ország más részein talán már sikerül megállítani a tüzeket. Évia kormányzóhelyettese az AFP hírügynökség jelentése szerint azt mondta: a helyzet továbbra is válságos, és az oltáshoz nem áll rendelkezésre elég ember – hivatásos vagy önkéntes tűzoltó – és műszaki eszköz. Már legalább 35 ezer hektárnyi terület égett le, és további több száz ház semmisült meg – tette hozzá.

Vasárnap napközben, az éjszaka és még hétfőn is többtucatnyi embert menekítettek el a szigetről kompokkal. A lakosok azonban a közelben akarnak maradni, így a kompokon várják ki, amíg visszatérhetnek. Annyit sikerült elérni Évián, hogy Pefki északi falu legnagyobb része valószínűleg megmenekült – jelentette az AP amerikai hírügynökség.

Az ország más részein már legalább nem terjednek a tüzek, a tűzoltóknak sikerült megállítaniuk őket, és bíznak abban, hogy ez így is marad. Görögországban 56 ezer hektárnyi terület égett le az elmúlt tíz napban az európai erdőtűz-információs rendszer (EFFIS) adatai szerint. 2008 és 2020 között minden évnek ugyanebben a szakában átlagosan 1700 hektárnyi növényzet pusztult el tűzben. – MTI