Szűk körben tartott évértékelőt a Bihar Megyei Csendőrség. Mint ebből kiderült, az elmúlt évben számos specifikus, a koronavírus-járvánnyal kapcsolódó akcióban vettek részt. A csendőrök 2020-ban összesen 5764 misszióban vállaltak szerepet, ezek közül 56 alkalommal rendezvényeken biztosították a helyszínt. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos küldetések száma az egyik legnagyobb, 4128. Az 112-es számon beérkezett hívások miatt 187 alkalommal szálltak ki rendbontások miatt.

Az elmúlt évi választási napokon és a kampányidőszakban szintén rendfenntartó szerepet töltöttek be, 76 ilyen misszióban vettek részt, több mint 5000 alkalommal pedig őrző-védő szerepük volt, a rendőrséggel partnerségben. Az önálló akciókon összesen 89 bűncselekményt észleltek, melyekben 92 személy volt érintett, a Bihar Megyei Rendőr-felügyelőséggel közösen pedig 123-at, 121 elkövetővel. Továbbá 1129 figyelmeztetést adtak és 1478 büntetést, 1.090.050 lej értékben, összesen 2607 szabálysértés miatt.

A csendőrök további őrző-védő szerepet töltenek be intézményeknél, épületeknél, összesen 26-nál, továbbá nagy értékű javak szállításában is részt vesznek. A Bihar megyei csendőrök számára azért is volt különleges az elmúlt év, mivel a felügyelőség 101 éves történetében először kapta meg a belügyminisztérium becsületdíját. A zárt körtű tájékoztatót a felügyelőség vezetője, Ioan Bogdan tartotta, továbbá részt vett azon Gheorghe Carp orvos, Dumitru Țiplea Bihar megyei prefektus, Florin Birta nagyváradi polgármester, illetve videokonferencián csatlakoztak a Román Csendőrség vezetői is. – erdon.ro