Korszerű, a modernkor igényeit kielégítő közösségi térré alakítanák át a nagyváradi Gheorghe Șincai Megyei Könyvtárat. A bemutatott látványtervek alapján a megyei könyvtár jelenlegi épületének belső elrendezését teljesen újra gondolták. A földszinten egy kávézó és kültéri terasz működne, az első emeletre vezető lépcső mentén pedig anfiteátrumot alakítanának ki. Külön teret rendeznének be a gyermekek számára, a hagyományos olvasószobák és konferenciaterem mellett pedig médiatékát és hangstúdiót is terveznek.

A könyveket mágneses biztonsági rendszerrel látják majd el, ezért szabadon hozzáférhetőek lesznek a látogatók számára, anélkül, hogy azok eltulajdonításán kellene aggódni. Ugyanakkor a kölcsönzési folyamatot is automatizálják majd, több könyv és régi újság pedig digitális rendszerben is elérhető lesz.

Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke szerint a projekt révén új funkcióval látnák el a könyvárat, amely közösségi térré válhat a helyiek számára. Ancuța Șchiop, a könyvtár menedzsere kiemelte: szeretnének minél szélesebb közönséget megszólítani, ezért is szeretnék európai mintára kulturális, oktatási és tájékoztatási csomóponttá alakítani az intézményt.

A nagyváradi megyei könyvtár mellett a váradszentmártoni, a szentandrási és a fugyivásárhelyi könyvárakat is korszerűsíteni szeretnék, ugyanakkor a megyében további 26 könyvtárat – köztük a diószegi, tenkei, élesdi, székelyhídi, érmihályfalvi, margittai és a szalontai tékákat – informatikai eszközökkel szerelnének fel.

A projekt – amellyel a megyei könyvtár, a megyei tanács és huszonkilenc polgármesteri hivatal közösen pályázik – összeértéke 4,1 millió euró, amelyhez a Bihar Megyei Tanács biztosítaná az 1,5 millió eurós önrészt, míg a további 2,6 millió eurót uniós támogatásból, az országos helyreállítási alapból (PNRR) akarják lehívni. A beruházás megvalósíthatósági terve már elkészült és jóvá is hagyták azt a tanácsülésen.

A Bihar Megyei Tanács projektje ugyanakkor az a mintegy 18 millió eurós beruházás is, amely révén egy multifunkcionális kulturális központot építettnek Nagyváradon. A mintegy 10 ezer négyzetméteres majdani épület fő előadóterme 1244 négyzetméteres és 1077 néző befogadására lesz alkalmas. Emellett két, mintegy 600 négyzetméteres előadótermet is kialakítanak ott. A központ alkalmas lesz előadások, koncertek és konferenciák szervezésére. A kivitelezéshez a közbeszerzési eljárást már kiírták. Március 23. a leadási határidő. – maszol.ro