Kevesebb mint két évvel azután, hogy Észak- és Dél-Korea megnyitotta a keszongi határvárosban az összekötő irodát, amire a két ország közötti béke jelképeként tekintettek, Észak-Korea felrobbantotta azt, a robbanás helyi idő szerint délután 14:49-kor történt, az iroda környékén és felette füst gomolygott. A hírt Phenjan megerősítette. A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint a robbantás után fokozott készültségbe helyezték a dél-koreai hadsereget, és fokozottabban figyelik az északi országot.

Mun Dzsein dél-koreai államfő összehívta a nemzetbiztonsági tanács rendkívüli ülését. A szöuli vezetés határozott választ helyezett kilátásba, ha északi szomszédja „tovább rontja a helyzetet”. „A kormány mély sajnálatát fejezi ki a Korea-közi összekötő iroda Észak-Korea általi egyoldalú felrobbantása miatt” – jelentette ki Kim Jugun, az elnöki hivatal nemzetbiztonsági irodájának helyettes igazgatója újságíróknak nyilatkozva. Szerinte az összekötő iroda felrobbantása árulással ér fel mindazok reményeivel szemben, akik a Korea-közi kapcsolatok fejlesztését és a békés rendezését kívánják. Hozzátette: mindenért, ami a robbantás miatt bekövetkezhet egyedül Észak-Koreát terheli a felelősség.

A keszongi összekötő irodát 2018-ban létesítette a két ország, hogy elősegítse a párbeszédet és az együttműködést. Az irodát a két ország vezetőjének csúcstalálkozója után kialakult békülékeny hangulatban nyitották meg. Január közepén azonban a koronavírus terjedése miatti aggodalmak folytán függesztették az ottani tevékenységet. A múlt héten Észak-Korea ellenségnek kiáltotta ki Dél-Koreát, és fogadkozott, hogy mindenfajta kommunikációs csatornát felszámol a dél-koreai aktivisták röpiratos kampánya miatt, írja az MTI.