Fokozott odafigyelést szorgalmaz Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter a romániai erdőtüzek megelőzése érdekében a szaktárca alárendeltségében működő intézmények, valamint az állampolgárok részéről. A szaktárca vezetője elmondta, az elkövetkező időszak időjárás-előrejelzéseit figyelembe véve azt kérte az illetékes hatóságoktól, hogy szigorú intézkedéseket vezessenek be az erdőtüzek megelőzése és a technikai felkészültség érdekében – írja közleményében az RMDSZ.

„Románia az erdőtüzek által kevésbé veszélyeztetett országok listáján van az Európai Erdőtűz-információs Rendszer (EFFIS) szerint, azonban fokozottan oda kell figyelnünk erre a jelenségre, és készenlétben kell állnunk. Annak ellenére, hogy a mi régiónkban az erdőtüzek nem jelentenek nagy kockázatot, az elmúlt évek eseményei aggodalomra adhatnak okot. Tavaly például 627 erdőtűzről érkezett jelentés, ez jóval nagyobb szám, mint az elmúlt 30 év átlaga” – mutat rá Tánczos Barna.

Hozzátette: 487 esetben a tüzet a növényzet közelében lévő rétek, legelők, tarlók csapadékmentes napokon való szándékos meggyújtása okozta. Az ilyen tüzek a helyi széllökések következtében ellenőrizhetetlenné válhatnak, a gyújtogatók kilétére pedig a legtöbb esetben nem derül fény. Bár a Romániában lévő 6592 millió hektár erdős terület alig 0,08 százaléka érintett, ez abszolút számokban 512 hektár, az erdőtüzek száma növekvő tendenciát mutat és egyenesen arányos az éghajlatváltozás hatásaival – figyelmeztet a miniszter.  – közlemény/Maszol