A prefektusi hivatalok összesítése alapján az iskolák megnyitásától csütörtök délutánig hatvan gyereknél és 92 pedagógusnál mutatták ki a koronavírust. Kolozs megyében emiatt már 17 osztályban, illetve óvodai csoportban kellett visszatérni az online oktatásra. Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter emiatt csütörtökön arra kérte a szülőket, hogy figyeljenek oda jobban iskolás gyermekük egészségi állapotára.

A tárcavezető egy konferencián szólalt fel csütörtökön, és úgy vélekedett, hogy felelőtlenségre utal a koronavírusos esetek megjelenése az iskolákban, ugyanis az osztálytermi oktatás csak néhány napja vette kezdetét, a fertőződés tehát nyilvánvalóan korábban megtörtént. A miniszter emlékeztetett, hogy – noha az iskoláskorúak körében nagyon kicsi a súlyos megbetegedések aránya – a tanulók könnyen átadhatják a vírust olyan családtagjaiknak is, akik a veszélyeztetett kategóriához tartoznak. A román sajtó szerint eddig a fővárosban, illetve Hargita, Kolozs, Beszterce-Naszód és Konstanca megye iskoláiban bukkant fel a koronavírus.

A Kolozs megyei tanfelügyelőség, Amalia Gurzău közlése szerint pánikra nincs ok, az oktatás a megye valamennyi tanintézményében „optimális körülmények között” zajlik. Klaus Iohannis csütörtökön tanácskozásra hívta az elnöki hivatalba a tanügyminisztert. A találkozójuk következtetéseit az államfő a későbbiekben egy sajtótájékoztatón ismerteti. – agerpres/hotnews