Saját boltokat nyit Romániában a világ legnagyobb ételfutár cége, a Foodpanda. A Pandamart nevű üzletekből jelenleg kettő van, az egyik Kolozsváron, a másik pedig Bukarestben működik. Az üzemeltető tervei szerint első negyedévben mindkét városban egy-egy újabb Pandamart nyílik majd. Az év végéig további öt nagyvárosban szándékozik boltot nyitni a Foodpanda, köztük Nagyváradon és Marosvásárhelyen.

A hazai viszonylatban is piacvezető ételfutár cég számára nem teljesen ismeretlen a kiskereskedelem, ugyanis együttműködik egy sor áruházlánccal (Auchan, Cora, Kaufland, dm), melyekből házhoz szállítja az online rendeléseket. A Pandamart boltokban 1 500 féle termék kapható, alapélelmiszerek, tisztítószerek és kozmetikai termékek. Minimum 30 lejes rendeléstől a házhoz szállítás ingyenes, de csak a kezdeti időszakban, február 14-ig. Románián kívül 23 országban közel 350 Pandamart bolt működik. A Pandamart és a Foodpanda tulajdonosa a berlini székhelyű Delivery Hero. A 2011-ben alapított cég a világ több mint 40 országában aktív, köztük Magyarországon. 2019-ben a tulajdonában levő ételfutár cégek 666 millió megrendelést kaptak.

A Foodpanda jelenleg körülbelül 6 ezer ügyfél, éttermek, bisztrók, boltok és áruházak termékeinek házhoz szállítását vállalja. A cég a már említett városok mellett Erdélyben jelen van Temesváron, Aradon, Brassóban, Szatmárnémetiben, Nagybányán, Nagyszebenben, Déván, Besztercén, Gyulafehérváron, Zilahon és Szászsebesen. Az, hogy a piacvezető ételfutár cég betör a kiskereskedelembe, az online kereskedelemnek a járvány miatti váratlan, ugrásszerű fejlődésének tudható be. 2020-ban az általános fogyasztási javak online forgalma 200-220 millió euróra nőtt, ami a teljes piac 1 százaléka. Szakértői becslések szerint 2025-re a hazai online kereskedelem árbevétele el fogja érni az 1 milliárd lejt. – maszol.ro