Augusztusban enyhén emelkedett az érdeklődés a nukleáris incidens esetére előkészített harmincmillió jódtabletta iránt, összességében azonban a jogosultak alig több mint három százaléka váltotta ki a közpénzekből beszerzett készítményt – közölte kedden az egészségügyi minisztertől származó információkra hivatkozva a News.ro hírportál.

Alexandru Rafila elismerte: júliusban „nehézkesen” indult a jódtabletták kiosztása: alig 1231-en kértek rá vényt családorvosuktól, ehhez képest augusztusban „javult” a helyzet: több mint 214 ezer jogosult igényelte a tablettát. „Ez egy észszerű, megelőző óvintézkedés. Senki nem állítja, hogy nukleáris incidens fog bekövetkezni, de ha mégis, akkor jó, ha kéznél vannak ezek a tabletták, amelyeket szigorúan csak a hatóságok felhívására, a megadott mennyiségben kell bevenni: kisgyermek esetében felet, felnőttek esetében két tablettát” – magyarázta a miniszter.

Elismerte: a hétmillió 40 év alatti jogosulthoz képest a 200 ezer nem nagy szám, de a tendencia növekvő, és a minisztérium továbbra is mindenkit arra bíztat, hogy, amikor valami dolga akad a családorvosnál, kérjen vényt a jódtablettákra is, és váltsa ki az ingyenes készítményt a programba bevont 2500 gyógyszertár valamelyikénél. – agerpres.ro