Márciusban 604 civil vesztette életét vagy sebesült meg Ukrajnában az Oroszország által indított háború következtében – közölte kedden az ENSZ ukrajnai emberi jogi missziója. A testület hozzátette, hogy ez a szám húsz százalékkal több, mint a februári adat volt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a múlt héten azt mondta, hogy Oroszország csak márciusban több mint háromezer irányított légibombát, hatszáz drónt és négyszáz rakétát vetett be Ukrajna ellen. Ihor Terehov, a kelet-ukrajnai Harkiv polgármestere a Telegramon beszámolt arról, hogy napközben az orosz erők vélhetően irányított légibombákkal támadták a várost, aminek következtében legkevesebb három helyi lakos megsebesült.

Zelenszkij a Telegramon arról tájékoztatott, hogy a keddi haditanácsülés fő témája Harkivnak – Ukrajna második legnépesebb városának – a védelme volt. Ezen belül áttekintették azokat a lehetőségeket, amelyekkel erősíthetik város légterének és az energetikai létesítmények a védelmét, illetve fokozhatják az elektronikus hadviselést.

Annalena Baerbock német külügyminiszter sürgette kedden további légvédelmi rendszerek szállítását Ukrajnának, elsősorban Harkiv védelme érdekében. Arra figyelmeztetett, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „arra készül, hogy földig rombolja a várost” annak megszerzése érdekében. A miniszter főleg azt szorgalmazza, hogy Patriot légvédelmi rendszereket küldjenek Ukrajnának, ugyanis a légvédelmi rendszerekből az ukrán hadseregnek hiánya van. Megjegyezte, hogy Patriotokat be lehet szerezni bárhol a világon.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kedden közölte, hogy csütörtökön rendkívüli ülést tartanak az orosz megszállás alá került zaporizzsjai atomerőmű elleni támadásokról és a nukleáris biztonság szavatolásáról. A tanácskozást a NAÜ közlése szerint Kijev és Moszkva egyaránt kérte. A két fél a háború kitörése óta folyamatosan egymást vádolja az atomerőmű elleni fegyveres támadások elkövetésével. – maszol.ro