A Szállításügyi Minisztérium engedélyezte a vasúti pálya villamosítását a Rév (Vadu Crișului), Szászfalva (Măgești) és Esküllő (Aștileu) közötti szakaszon. Ez a munkálat a román–magyar határ és Kolozsvár közötti vasúti pálya villamosítási munkálatainak a része.

A teljes munkálatot négy részre bontották, az egyik a Kissebes (Kolozs megye) és Élesd közötti 52,7 kilométeres szakasz, de a minisztérium által kiadott engedély csak a Bihar megyében lévő Rév, Szászfalva és Esküllő közötti 15 kilométeres részre vonatkozik. A Kissebes–Élesd közötti szakasz tervezésére és kivitelezésére vonatkozó szerződést 2022 őszén írták alá egy spanyol és török építőipari vegyesvállalattal.

Az Economedia.ro adatai szerint a szerződés értéke 2,1 milliárd lej, a költségeket az Országos Helyreállítási Tervből (PNRR) biztosítják. Az említett szerződés hathónapos tervezési és 36 hónapos kivitelezési időszakot ír elő.

Az Economedia.ro emlékeztet arra, hogy idén januárban a Szállításügyi Minisztérium kiadta az építési engedélyt a Kolozsvár–Egeres közötti szakasz villamosítására, a második, Egeres–Kissebes közötti részre már megkapta az építési engedélyt az Alstrom–Arcada-konzorcium, míg a negyedik, Élesd–országhatár közötti szakaszra a Webuild cég már benyújtotta a műszaki tervet jóváhagyásra. A munkálatok miatt a Kolozsvár–Nagyvárad útvonalon megszakadt a vonatközlekedés, az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják. – erdon.ro