Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) elnöke, Mihai Culeafă szerdán sajtótájékoztatón közölte, hogy az elmúlt héten 37 áram- és gázszolgáltatót ellenőriztek, és két olyan céget találtak, amelyek az ármaximálásra vonatkozó törvényes előírás vagy kompenzáció alkalmazása nélkül számlázták ki az ügyfeleiknek a novemberi fogyasztást.

A bejelentés előzményként Nicolae Ciucă miniszterelnök a szerdai kormányülésen felkérte az illetékes hatóságokat, hogy ellenőrizzék az energiaszámlák helyzetét.

Mihai Culeafă elmondta, hogy a fogyasztóktól érkezett panaszok és Virgil Popescu energiaügyi miniszter január 6-án tett felszólítása nyomán valamennyi villamosenergia- és gázszolgáltatónál megkezdődtek az ellenőrzések.

A felügyelők felszólították a szolgáltatókat a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok megszüntetésére. Az ANPC elnöke figyelmeztetett, hogy az következő időszakban is folytatódik az ellenőrzési akció, valamennyi áram- és gázszolgáltatónál vizsgálódnak. Rámutatott, a törvénysértő szolgáltatókat akár 50 000 lejes bírsággal is sújthatják, emellett felszólítják őket, hogy állítsák ki újra a számlákat.- Agerpres