Több száz, Afganisztánból menekülni akaró civil hatolt be a kabuli nemzetközi repülőtérre, az ott lévő amerikai csapatok a levegőbe lőttek a tömeg oszlatására. A BBC azt írja, már legalább két ember meghalt a tumultusban, a Reuters hírügynökség pedig azt jelentette egy szemtanúra hivatkozva, hogy öt holttestet vittek el a helyszínről.

Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma (Pentagon) vasárnap további ezer fegyverest rendelt a helyszínre, ezzel már körülbelül hatezer katona dolgozik az amerikai állampolgárok, illetve a korábban nekik dolgozó afgánok evakuálásán. A holland külügyminisztérium hadirepülőgépeket küldött a diplomáciai személyzet kimentésére. A tálib felkelők behatoltak a kabuli elnöki palotába és elfoglalták az épületet.

Asráf Gáni afgán elnök vasárnap elhagyta az országot, és Tádzsikisztán irányába távozott. Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikáért felelős főképviselője kedd délutánra rendkívüli tanácskozásra hívta össze az uniós tagállamok külügyminisztereit az afganisztáni válság kapcsán. – MTI