A hétfői iskolakezdésre készülve vasárnap videokonferenciát tartott a prefektusokkal és a közegészségügyi igazgatóság (DSP) képviselőivel Florin Cîţu miniszterelnök.

Cîţu emlékeztetett, hogy az oktatási és az egészségügyi tárca által kiadott rendelet értelmében a tanévnyitó ünnepséget csak kültéren lehet megtartani, és nem lehet hosszabb másfél óránál. A résztvevőknek maszkot kell viselniük.

Vannak települések, ahol a magas fertőzöttségi arány miatt online kezdődik a tanítás: Szatmár megyében 5, Arad megyében 2, Szilágy, Dolj és Teleorman megyében egy-egy ilyen település van. Ez összesen 2400 diákot érint.

A kormányfő arról is beszámolt, hogy bizonyos iskolákban késlekednek a higiéniai és egészségügyi óvintézkedések betartását biztosító körülmények megteremtésével, más helyeken a fűtés nincs megoldva. Az ilyen iskolákban sürgősen rendezni kell a helyzetet – nyomatékosította.

A menesztett prefektusok feladatait átvevő helyettes prefektusoknak azt üzente: átvették a felelősséget is a gyerekek biztonságos körülmények között történő oktatásáért, és „amikor a tanulók biztonságáról van szó, nincs pardon”. – Agerpres/Maszol