Egy ügyvédi irodán keresztül úgynevezett előzetes panaszt iktatott az elmúlt héten a Bihar Megyei Tanácsnál és a közigazgatási bíróságon közösen az RMDSZ-es vezetésű huszonegy önkormányzat. Ez a tavaly december 29-én elfogadott 241. számú megyei tanácsi határozat (melynek tárgya a megyei utak és ezek környezetének karbantartása a tavaszi-őszi időszakban), illetve az ezt rögzítő szabályzat ellen szól, azt kérve, hogy vonják vissza e két dokumentumot – tájékoztatta a Bihar megyei sajtót Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ megyei frakciójának a vezetője.

Az aláírók több törvényi rendelkezésre is hivatkoznak, melyeket szerintük sért a határozat és a szabályzat. Ilyen például, hogy a helyi és a megyei önkormányzatok viszonya nem alá- és fölérendeltségi, hanem a helyi autonómia, az együttműködés, a szolidaritás, az egyenlő bánásmód és felelősségvállalás elveire épül; illetve ugyanígy a megyei tanácselnök nem a főnöke a polgármestereknek, és ebből kifolyólag nem áll jogában megbüntetni vagy kötelezni őket bármire is.

A történtekre Ilie Bolojan megyei tanácselnök úgy reagált, hogy a megyei szintű köztisztaság megteremtése egy prioritás az általa vezetett önkormányzat számára, mert elengedhetetlen feltétele a fejlődésnek. Ennek megfelelően igyekeztek vonatkozó intézkedéseket hozni, hogy az említett célkitűzés két éven belül megvalósuljon. Azzal kezdték, hogy rögzítették, ki miért felel. Úgy fogalmazott: jóérzés kérdése, hogy minimális követelmények legyenek támasztva, például, hogy évente legalább háromszor nyírják a füvet. Szerinte tehát ennek az egésznek nincs semmi köze a helyi autonómiához, és visszaélésről sem lehet beszélni. Hozzátette: az előzetes panaszt a következő tanácsülésen valószínűleg nem fogadják el, hiszen a liberálisoknak megvan hozzá a többségük. – erdon.ro