A Bihar Megyei Prefektúra legutóbbi közleménye szerint jelen pillanatig valamennyi szükséges véleményezést sikerült megkapni ahhoz, hogy a projekt megvalósítása végre valahára elkezdődhessen. Dumitru Țiplea kormánybiztos azt nyilatkozta, hogy február elején a környezetvédelmi szempontból történő jóváhagyás megszerzését célzó dokumentációt tették le az Országos Környezetvédelmi Hatóságnál.

A hatályban levő törvényeknek megfelelően a tervezetet harminc napig közvitára bocsátják, illetve a szakbizottságok is elemzik. Miután meglesz a környezetvédelmi engedély, következik a finanszírozási iratoknak az összeállítása, majd később a kivitelezést célzó versenytárgyalásnak a lebonyolítása.

A 7,3 milliárd lej értékű projektet az Európai Unió és Románia kormánya támogatja, és ez a legnagyobb szabású vasúti infrastrukturális befektetés az ország nyugati felében. A pályaszakasz teljes hossza 166 kilométer és a munkálatokkal nem csupán a sínek modernizálását és a villamoshálózat kiépítését célozzák meg, hanem a közbeeső állomásoknak és megállóhelyeknek a felújítását is, beleértve a parkolókat, a rámpákat és a fedett peronokat is.

Az utasokat kiszolgáló épületekben lesznek női és férfi mosdók, pelenkázók, valamint külön gondolnak majd a munkálatok során a mozgás- és a látássérültekre is. A tervek alapján a tízéves futamidejű beruházásból négy évet szánnak a kivitelezésre. A korszerűsítés után a pályaszakasz 60 százaléka esetében a vonatok sebessége meg fogja tudni haladni az óránkénti 100 kilométert, és a Nagyvárad és Kolozsvár közötti távolságot meg lehet majd tenni 2 óra alatt. – erdon.ro