Első alkalommal tartott műhelytábort az Élő Várad Mozgalom és a nagyváradi Oberon Kulturális Egyesület. Az eseményen fiatal Bihar megyei írók, költők mutatkoztak be és tanácskoztak a mozgalom jövőjéről, neves hazai és magyarországi meghívottakkal.

 A tábor helyszíne a festői szépségű Hegyközszentmiklós volt. Az alkotó- és műhelytábor nem titkolt célja volt, hogy a résztvevők Bihar megye egyik kulturális szempontból elhanyagolt térségében hozzanak létre értékes alkotásokat, így a hétvége során több, a helyhez kapcsolódó írásmű is született. A tábor első estéjén irodalmi játékok segítségével ismerkedtek egymással a résztvevők, másnap pedig az intenzív munka következett: a délelőtti szekcióban Antal Balázs íróval, egyetemi oktatával és Kabai Lóránt költővel közösen az Élő Várad Mozgalom tagjai kidolgozták a következő egy év programnaptárát, és rögzítették a következő időszak célkitűzéseit.

 Másnap délutáni szekciójában Szűcs László, a Várad Kulturális Folyóirat főszerkesztője tartott előadást az egykori nagyváradi Ady-körről. Ezt követően, a táborozók Székelyhídra utaztak, ahol a Nagyvárad Krónikája című könyvbemutatón vettek részt. A zárónapon a műhelytábor következtetéseit vonták le. Az Élő Várad Tábort a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Támogatta

Forrás: B.N.