Felnyitották hétfőn a marosvásárhelyi Református Kollégium nemrég előkerült alapkövét a Maros Megyei Múzeum várbeli időszakos kiállítási termében.

Az 1 m hosszú, 80 cm széles és 60 cm magas kolozsvári fehér homokkőből készült alapkövet 1908. szeptember 10-én helyezték el, múlt héten pedig az Erdélyi Református Egyházkerület megbízásából a székelyudvarhelyi Lukács Alpin`s KFT által végzett felújítási munkálatok során került elő az épület jobb szárnyának középső főfalából. A régészeti feltárásokat a Maros Megyei Múzeum csapata végezte Dr. Csók Zsolt az Erdélyi Nemzeti Történelmi Múzeum régésze vezetésével.

Az alapkövet a Maros Megyei Múzeum munkatársai nyitották fel, a folyamatot élőben közvetítették az intézmény Facebook-oldalán.

Az alapkőből egy fémkapszulát emeltek ki, amelyet hosszas munkával sikerült kinyitni. Ahogy a korabeli leírásokból is tudni lehetett, ebben egy üvegkapszula rejlett, aminek a tetejét már sokkal könnyebb volt leemelni. Az üveghengerből kifogástalanul megőrződött újságokat (pl. Budapest, Székely Lapok), alapító okiratot, az 1908-as kollégiumi értesítőt és pénzérméket emeltek ki a múzeum munkatársai.

Az alapkő a Református Kollégium felújítási munkálatainak befejezéséig a Maros Megyei Múzeum várbeli kiállítótermében megtekinthető, mondta el Ötvös Koppány Bulcsú igazgató. – Maszol.ro