Az arra hivatott intézmények ellenőrzik Bihar megyében az ideiglenes lakcímbejelentéseket. Az akció célja megakadályozni az esetleges választási csalásokat, írja közleményében a Bihar Megyei Prefektúra, mely május 16-án munkamegbeszélést is tartott az ügyben. Az ülésen részt vett a megyei rendőrség és a Bihar Megyei Lakosság-nyilvántartó vezetője, valamint Dumitru Țiplea prefektus.

Az április 18-án kezdődött ellenőrzés során azt vizsgálják, hogy kik szereztek ideiglenes lakcímbejelentőt a 2024. január 1.–április 10. időszakban. A prefektúra közleményében beszámol arról, hogy május 17-ig 2464 Bihar megyei lakcímet ellenőriztek tizenhat közigazgatási egységben úgy, hogy kiszálltak a helyszínre, vagy a megyei nyilvántartóban nézték át azokat a dokumentumokat, amelyek alapján az ideiglenes lakcímigazolást kiadták.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy hasonló ellenőrzést végeztek a 2020-as választásokat megelőző időszakban is, melyek nyomán több bírságot róttak ki és büntetőjogi eljárások is indultak. A mostani ellenőrzési kampány eddigi részeredményei alapján megállapították azt, hogy 2020-hoz viszonyítva Bihar megyében 50 százalékkal csökkent az ideiglenes lakcímbejelentések száma, miközben országos szinten 110 százalékos növekedés tapasztalható.

A következő etapban azoknak az ingatlanoknak a tulajdonosait ellenőrzik, illetve azokat a polgárokat értesítik, akiknek a helyzete további tisztázást igényel. Ha szükségessé válik az ideglenes lakcím törlése, ezt a Lakosság-nyilvántartó Hivatal hajtja majd végre. „Mi vagyunk az egyetlen megye az országban, amely ilyen széleskörű kampányt indított a választási csalók elbátortalanítására. Ezért is tapasztaljuk, hogy 2020-hoz képest csökken ez a jelenség. Célunk, hogy hosszú távon megszüntessük ezt a fajta magatartást (…)” – idézi a közlemény Dumitru Țiplea prefektus szavait. – erdon.ro