Két évre szóló együttműködési szerződést írt alá a Bihar Megyei Tanács, a Prefektúra és a Bihar Megyei Szociális Kifizetések és Felügyelet Ügynöksége (AJPIS), melynek tárgya a garantált minimáljövedelmet előíró törvény tiszteletben tartása. A megállapodás értelmében a helyi polgármesteri hivatalok naprakész havi nyilvántartással kell rendelkezzenek a kedvezményezettek helyzetéről, és akciótervek alapján kell nyomon kövessék, hogy azok, akik egészségügyi szempontból alkalmasak rá, valóban elvégzik a rájuk kiszabott feladatokat, vagyis közmunkával hozzájárulnak a településük és a megye tisztán tartásához.

Ilie Bolojan megyei tanácselnök elmondása szerint Bihar megyében havonta átlagosan 3100 személy kap a garantált minimáljövedelemnek megfelelő összeget, és 1600 közülük munkaképes. A hivatalos adatok szerint a szociális segélyben részesülők összesen közel 35 ezer órában végeztek közmunkát. A legtöbb munkaképes szociális segélyből élő személy Alsólugason (112 kedvezményezett), Miklóirtáson (98) és Berettyószéplakon (75) van, és Bihar megyében minden hónapban 10,2 millió lejt tesz ki a kifizetett szociális segélyek értéke.

Az elkövetkezendő időszakban Ilie Bolojan találkozni fog azoknak a településeknek a polgármestereivel, ahol legalább 15 munkaképes kedvezményezett él, több mint 30 helység van ilyen helyzetben. Azt kéri majd tőlük, hogy valós, egymástól különböző munkaterveket készítsenek, a felkészülési időszakot követően pedig márciustól a prefektúra és az AJPIS vegyes csapatai ellenőrzik majd, hogy a szociális támogatásban részesülők valóban végeznek-e közmunkát. Ahol szervezetlenséget és fejetlenséget tapasztalnak, első körben figyelmeztetik az adott polgármesteri hivatalt, majd második ütemben pénzbírsággal sújtják a polgármestert, és felfüggesztik a kifizetések folyósítását. Ugyanakkor a megyei tanács igény alapján szükséges munkaeszközöket biztosít. – erdon.ro