A prefektúra augusztus közepén rendelte el annak ellenőrzését, hogy hol vannak épületek az ártereken Bihar megyében. A szeptember 30-ig tartó akcióban a prefektúra mellett részt vesz a Körösök Vízügyi Igazgatósága, a Bihar Megyei Környezetvédelmi Őrség és a katasztrófavédelem is. Az ellenőrzéseket a 101 Bihar megyei önkormányzat listái alapján végzik, melyek szerint jelenleg 830 építmény van árvízvédelmi övezetekben, ezek közül 750 lakóépület, panzió és gondozóközpont.

A vizsgálatok szeptember 30-iki lezárulta után Dumitru Țiplea prefektus ismerteti majd a vizsgálat eredményeit, valamint a megoldási javaslatokat. A prefektúra közleménye felhívja a figyelmet arra, hogy az 1996/107. számú törvény 49. paragrafusa szerint tilos az ártereken lakóépületeket, gazdasági vagy kereskedelmi tevékenységekre használt épületeket emelni. Az ártereken csak árvízvédelmi és vízgazdálkodási építményeknek van helyük.

Az árterekre épült egyéb típusú ingatlanokat le kell bontani, amennyiben pedig ez nem lehetséges, a tulajdonosnak saját felelősségre tett nyilatkozatban kell vállalnia a kockázatot az esetleges árvizek esetén. A prefektúra közleménye emlékeztet arra, hogy az idén 51 településen okoztak kárt az árvizek: 30 házat elöntött, 58 lakóépületet pedig megrongált az ár, egy ház tönkrement. Továbbá 38 melléképületet is elöntött, 91-et pedig megrongált az ár az idén megyénkben.