Megyei és országos szinten is elkezdődött a tavaszi erdősítés, ez egybeesik a faültetés hónapjával, ami március 15. és április 15. között tart. A Bihar Megyei Erdészeti Igazgatóság idén 554,55 hektáron végez erdőfelújítást, ebből 394,15 hektáron természetes úton és 160,40 hektáron mesterségesen.

A korábbi években végzett erdősítés megerősítéséért 86,20 hektáron végeznek pótlást, és 6,37 hektáron újraültetik a régi, sérült ültetvényeket. A március 15. és április 15. között zajló faültetés hónapjában 18 különböző fajból több mint 1,27 millió csemetét ültetnek el. A kampány nyitórendezvényét március 15-én tartották meg a nagyváradi erdészeti kerületben, ezen belül Hegyközpályiban.

Az eseményen az erdészeti igazgatóság képviselői mellett jelen voltak a Nagyváradi Erdészeti Őrség munkatársai is. Ebben a hónapban a konkrét erdősítési munkálatok mellett az erdészeti igazgatóság egyéb rendezvényeket és akciókat is fog szervezni. Március 19-én önkéntes alapú erdősítési akciót tartanak a tenkei erdészeti kerületben, amelyen várhatóan 1200 önkéntes fog részt venni. A hónap során hasonló faültetési akciókat is fognak tartani. Ezek mellett előadásokat, konferenciákat és tájékoztató akciókat is fognak szervezni erdészeti témakörben.

Továbbá kirándulásokat szerveznek gyermekeknek az igazgatóság felügyelete alatt álló természetvédelmi területeken, valamint szemétgyűjtési akciókra is sort kerítenek az erdőkerületekben, ahol szükség esetén helyreállítják a tájékoztató táblákat, kitakarítják az ösvényeket stb. A kampány keretében az erdészeti kerületek kedvező áron ültetőanyagot is biztosítanak a fák ültetésében vagy a földterületek erdősítésében érdekelt természetes és jogi személyeknek, továbbá az erdészeti személyzet ingyenes technikai segítségnyújtást is kínál. – erdon.ro