Pudingversennyel kezdődött hétfőn Nagy-Britanniában II. Erzsébet királynő platinajubileumi, vagyis a trónra lépésének 70. évfordulóját ünneplő több hónapos országos rendezvénysorozat, amelyen utcabálokkal, látványos parádékkal és rendkívüli négynapos munkaszünettel is köszöntik az uralkodót. A Buckingham-palota által hétfőn ismertetett részletek szerint az ünnepségsorozat egész évben tart majd, de a fő rendezvényeket 2022. június 2-5. között tartják.

Két év kihagyás után, a négynapos jubileumi munkaszüneti hétvége első napján, 1400 katona és 400 fős katonazenekar részvételével, teljes pompájában megtartják a királynő „hivatalos” születésnapját, a Trooping the Colour néven közismert, igen látványos, rendszerint többszázezres tömeget vonzó katonai parádét is. II. Erzsébet királynő 1952. február 6-án, édesapja, VI. György király halálának napján lépett az Egyesült Királyság trónjára, de uralkodása jelesebb évfordulóinak ünnepségeit – az 1977-es ezüstjubileumot, a 2002-ben tartott aranyjubileumot és a 2012-ben rendezett gyémántjubileumi rendezvényeket – a jobb időjárás reményében június elején tartották.

A királynő emellett közismerten nem tartja illőnek, hogy édesapja halálának évfordulóján ünnepelje az ország az ő trónra lépésének évfordulóját. Az uralkodó idén tölti be 96. életévét. – MTI