Igazán különleges alkotás avatóját tartották szombat reggel a nagyváradi várban a 10. Szent László Napok szervezői. Monostori Ferenc magyarországi szobrászművész először készített homokszobrot Nagyváradon, amely a városhoz és az alkalomhoz illően Szent László királyt ábrázolja. Az avatóünnepségen Zatykó Gyula, a rendezvénysorozat főszervezője köszöntötte az érdeklődőket, illetve a díszvendégeket, így Tőkés Lászlót, aki az esemény fővédnöke volt, ugyanakkor kiemelte Kraus Emíliát, mint ötletgazdát.

Monostori Ferenc megköszönte a nagyváradi kiállítás lehetőségét. Az alkotófolyamat kapcsán megjegyezte, nem volt könnyű, akadt néhány nehézség, főleg az elején, végül azonban sikerült egy olyan művet megalkotni, amely az ő meglátása szerint is gyönyörű. Zatykó Gyula a továbbiakban felhívta a figyelmet arra a zászlóra, amelyet Okos Márton ajándékozott az egyesületnek, és amely a nagy múltra visszatekintő magyar–lengyel kapcsolatot ábrázolja. Ennek egyik oldalán a lovagkirály látható, a másikon pedig Báthory István neve szerepelt, aki erdélyiként Lengyelország királya lett.

A homokszobrot kordonnal kerítették el annak érdekében, hogy minél kevesebb lehetőség adódjon annak megrongálására. Ha sikerül épségben megőrizni, az alkotás a téli fagyok idejéig bírja majd. A nem mindennapi mű kétségkívül az idei Szent László Napok sokadalmának legkiemelkedőbb látványossága volt. – erdon.ro