Hivatalosan elindította az újabb függetlenségi népszavazás kampányát kedden a skót miniszterelnök. Nicola Sturgeon kijelentette: a skót kormány szándékai szerint a referendumot 2023 végéig meg kell tartani. Skóciában 2014-ben már tartottak egy népszavazást a függetlenné válásról, akkor a résztvevők 55 százaléka még arra voksolt, hogy Skócia ne szakadjon el Nagy-Britanniától.

Az újabb népszavazás kiírása folyamatosan napirenden van a brit EU-tagságról hat évvel ezelőtt tartott népszavazás óta, amelyen országos átlagban szűk, 51,89 százalékos többség a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a további EU-tagságra szavazott. Nicola Sturgeon, a Skóciában kormányzó függetlenségpárti Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője azóta sokszor hangoztatta azt a véleményét, hogy az EU-népszavazás eredménye miatt elengedhetetlenné vált az újabb skót függetlenségi referendum, mivel Skóciát egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére London „kirángatta” az Európai Unióból.

Sturgeon hasonló érveléssel indította el keddi edinburghi sajtótájékoztatóján az újabb függetlenségi népszavazás kampányát. Kijelentette: ha a skót választók 2014-ben tudták volna, hogy a későbbi években az Egyesült Királyság milyen irányt vesz, már az akkori népszavazáson a függetlenné válásra szavazott volna a többség. – MTI