Első alkalommal állított életnagyságú szobrokból álló betlehemet a Nagyváradi Római Katolikus püspökség a székesegyház előtti téren. A betlehem a Lukács evangéliumában leírt történet alapján eleveníti meg a kis Jézus születését.

Karácsonyra készülve a püspökség alkalmazottainak, a város papságának, és az érdeklődő híveknek a jelenlétében áldotta meg Böcskei László megyéspüspök a nagyváradi székesegyház előtti téren első alkalommal felállított életnagyságú szobrokból álló betlehemet. A betlehem-állítás célja, hogy a jelenlegi járványhelyzetben megpróbálják közel vinni a hívekhez a karácsony hangulatát, ugyanakkor, hogy egy találkozási hely is legyen, ahol az emberek rácsodálkozhatnak annak az istenek a szeretetére, aki egy egyszerű kisgyermek képében jött el erre a világra és ma is várja, hogy elfogadják őt. 

A betlehem különlegességéhez az is hozzájárul, hogy a nemrégiben elhunyt Raáb Rudolf gyűjteményéből a korabeli idők hangulatához kötődő, illetve az istállókban megtalálható tárgyakat is elhelyeztek. Az embernagyságú szobrokat egy lengyelországi műhelyből vásárolta meg a püspökség, ügyelve arra, hogy valósághűek legyenek.