Jogerősen életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte bűnszervezetben és társtettesként elkövetett emberiesség elleni bűntett miatt Hassan F. szír férfit, az Iszlám Állam egykori katonáját a Fővárosi Ítélőtábla. A Fővárosi Törvényszék pontosította a bűnszervezetben elkövetés megjelölését, kizárta a vádlott feltételes szabadságra bocsátásának lehetőségét, és járulékos kérdésekben kiegészítette és helyesbítette a törvényszéki rendelkezéseket.

A fiatal férfi a polgárháborús Szíriában részt vett legalább két gyilkosságban, köztük nyilvános lefejezésben. Az eljárás adatai szerint F. Hassan az Iszlám Állam egy kisebb fegyveres csoportjának parancsnoka lett, egy szíriai város elfoglalását kapta feladatul, ennek részeként a céljaikkal nem azonosulókról “halállistát” készített, majd a város főterén egy társával a település vallási vezetőjét, az imámot lefejezte. Erről a megfélemlítés fokozása érdekében felvétel is készült, amelyet nyilvánosságra hoztak.

A település lakosságát, a leendő áldozatok családtagjait – köztük nőket és gyerekeket – arra kényszerített, hogy a kivégzést nézzék végig, valamint kérjenek bocsánatot, hogy életben maradhassanak. A férfit 2018-ban fogták el a magyar hatóságok Budapesten, a Liszt Ferenc-repülőtéren hamis okiratokkal, és időközben már elítélték embercsempészés és más bűncselekmények miatt. – MTI