Átlagban mindössze 65 lejjel nő a tanügyi alkalmazottak fizetése július elsejétől, ennyit tesz ki ugyanis esetükben az egységes bértörvény alapján megszabott bérkülönbözet egynegyede – közölték csütörtökön a szakszervezetek, és nagyszabású tiltakozó akciókat helyeztek kilátásba szeptemberre, ha a kormány nem ül tárgyalóasztalhoz velük.

A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége, a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség és az Alma Mater Országos Szakszervezeti Szövetség közös közleményében felrótta, hogy bár már eltelt egy hét a kormány épülete előtt több mint 1200 tanügyi dolgozó részvételével megtartott tiltakozó megmozdulás óta, egyik illetékestől sem kaptak választ követeléseikre.

Úgy vélik, ez a kormánynak az ágazattal szembeni közönyéről, az oktatásban dolgozók és általában a rendszerrel szembeni megvetéséről tanúskodik. „Tisztában vagyunk azzal, hogy Románia nehéz gazdasági helyzetben van, de ez nem ok arra, hogy mellőzzenek bennünket és elutasítsák a párbeszédet” – fogalmaztak.

Hozzátették, az állami szektorban dolgozók közül a tanügyi alkalmazottaknak a legalacsonyabb a bérük, ezért remélték, hogy a kormány – az év eleji tüntetések után tett ígéretének megfelelően – erőfeszítéseket fog tenni a bértörvény maradéktalan alkalmazása érdekében, erre azonban már nem fog sor kerülni. -Agerpres