Közel négyszáz dolgozót bocsát el júniusban és júliusban egy élelmiszer futárküldő vállalat és egy bányavállalat, tudatja közleményében a Bihar Megyei Területi Munkafelügyelőség (ITM). Sem az elbocsátást végrehajtó cégek neve, sem az elbocsátottak pontos száma nem derül ki az ITM közleményéből, csak az, hogy még májusban értesítették az intézményt a kollektív elbocsátásokról.

Egyes források szerint a Takeaway cégről és a Baita Bihor bányavállalatról van szó, melyek összesen 374 dolgozójuktól szabadulnak meg. Azt lehet még biztosan tudni, hogy májusban az ITM 305 gazdasági szereplőt ellenőrzött és 516 szankciót rótt ki, ezek közül 58 bírság volt több mint 861 ezer lej összértékben. A szankciók közül 154-et a munkabiztonsági előírások megszegése miatt róttak ki, 362 büntetést pedig a munkaviszony rendezetlensége miatt.

Májusban az ITM ötven feketén dolgozó embert azonosított be, akiket 24 gazdasági szereplő dolgoztatott. A feketén dolgozók közül 35 személynek nem volt egyéni munkaszerződése, kettőnek fel volt függesztve a munkaszerződése, mégis dolgoztak, és 13 személynek részmunkaidős szerződése volt, ennek ellenére teljes munkaidős program szerint dolgoztak. – erdon.ro