Június 27-én jelenti be a közúti infrastruktúráért felelős országos társaság (CNAIR), hogy mely cégek és társulások pályázták meg a Déva és Lugos közti autópálya utolsó, közel 10 km-es szakaszának tervezését és megépítését. Az eredeti határidő június 9. volt, azonban a pályázók kérésére a CNAIR 27-re tolta ki.

A sztrádaszakasz rövid, azonban a kivitelezése bonyolult, mivel kb. 2 km hosszúságú alagutak megépítését feltételezi. A beruházás becsült értéke 2,6 milliárd lej, amire még rájön az áfa.

A sztrádaszakasz építését a kormány részben az országos helyreállítási terv keretében finanszírozta volna, 300 millió euró értékben, azonban ennek a pénznek már most búcsút lehet mondani. A tervezésre és a kivitelezésre megállapított maximális időtartam 57 hónap, a minimális pedig, melyre maximális pontszámot kapnak a pályázók, 47 hónap.

A beruházást 2026 augusztusáig kellene befejezni, tehát, amennyiben a kivitelező 47 hónapra vállalná fel a munkát, szeptemberben hozzá kellene fognia. Ez már önmagában roppant valószínűtlen, mivel a CNAIR még hozzá sem kezdett az ajánlatok értékeléséhez, az pedig, hogy a műszakilag nagy kihívást jelentő munkálatokat 57 helyett 47 hónap alatt elvégezzék, egyenesen a fantázia világába tartozik. – economedia.ro