A Dumitru Țiplea prefektus által vezetett Bihar megyei vészhelyzeti bizottság (CJSU) október 4-ei, ülésén döntött a megyében lévő oktatási intézmények, szórakozóhelyek, vendéglátóipari egységek működési szabályairól az adott település fertőzöttségi arányának függvényében. Mindezek értelmében október ötödikétől tizenegy, két ezreléknél magasabb fertőzöttségű településen és tizenkilenc, 3 ezreléknél magasabb fertőzöttségi arányú településen vezetnek be korlátozásokat Bihar megyében. Öt településen hat, négy településen, 7,5 fölötti a fertőzöttség aránya.

Ennek megfelelően Harangmezőn, Váradszentmártonban, Köröstárkányban, Szombatságon és Biharkabán hétvégi (péntek, szombat, vasárnap) éjszakai kijárási tilalom lép életbe este 20 és hajnali 5 óra között, míg Hagymádfalván, Céckén, Vámoslázon és Hegyközcsatárban a korlátozás a hét minden napjára érvényes. A bejelentett intézkedések október 5-től lépnek életbe. Mezőtelki esetében, amely Cécke községhez tartozik, arra a döntésre jutottak, hogy karantén alá kell helyezni – a végleges döntést az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) fogja meghozni.

Az iskolákat érintő 1-es forgatókönyv értelmében a diákok jelenléti oktatásban vesznek részt, a járványügyi előírások betartásával addig, amíg nincsenek megbetegedések a diákok, vagy az intézmény alkalmazottai között. A 2-es forgatókönyv szerint távoktatásban vesznek részt a diákok. A másik szabály szerint, ha egy iskolában az osztályok legalább felében felfüggesztik a jelenléti oktatást, a teljes tanintézetnek át kell térnie az online tanrendre. Míg előbbi esetben nincs szükség a megyei vészhelyzeti bizottság összehívására, utóbbi esetben a testületnek kell meghoznia a döntést. Mindezek értelmében október ötödikétől kezdődően 637 Bihar megyei tanintézmény kezdi meg az oktatást az 1-es, 75 pedig a 2-es forgatókönyv szerint, utóbbiak közül pedig 14 jelenléti oktatása lesz ideiglenesen szüneteltetve. – erdon.ro