Ötvenhat Bihar megyei településen vezetnek be különböző korlátozásokat a koronavírus-fertőzéses esetszámok növekedése miatt – derül ki a Bihar megyei Vészhelyzeti Bizottság pénteki határozatából. Szombaton a fertőzöttség aránya Nagyváradon is meghaladta a 6 ezreléket, így további korlátozásokra lehet számítani. Húsz Bihar megyei településen a fertőzöttségi arány a határozat meghozatala idején, vagyis a pénteki adatok szerint 2–3 ezrelék közötti.

Szombaton a fertőzöttségi arány Nagyváradon meghaladta a hat ezreléket, így további korlátozások bevezetésére lehet számítani, amit azonban a megyei vészhelyzeti bizottságnak kell előbb jóváhagynia. Az érvényben levő korlátozások értelmében minden nyílt nyilvános területen kötelező lesz a védőmaszk használata, a megyeközpontban pedig várhatóan hétvégi kijárási tilalmat vezetnek be péntek, szombat és vasárnap este nyolc és hajnali öt óra között. A szombati adatok szerint ugyanebben a helyzetben van Váradszentmárton, Körösgyéres, Hegyközcsatár, Hegyközpályi, Felsőderna és Miklóírtás. Amennyiben a fertőzöttségi arány meghaladja a 7,5 ezreléket, az éjszakai kijárási tilalmat egész hétre kiterjesztik.

Bihar megyében négy településen haladja meg a fertőzöttségi arány a 7,5 ezreléket: Hagymádfalván, Céckén, Magyarcsékén és Vámoslázon-áll a vészhelyzeti bizottság pénteki közleményében. Az Országos Vészhelyzeti Bizottság vezetője, Raed Arafat csütörtökön jóváhagyta a Céckéhez tartozó Mezőtelki 14 napig tartó karanténba helyezését, így csütörtök 19 órától a település kijáratait rendőrök ellenőrzik. A megyei vészhelyzeti bizottság pénteki határozatában elfogadta a tanintézmények működési forgatókönyveit, ezek szerint Bihar megyében október 11-től 623 oktatási intézmény fog az 1-es számú forgatókönyv szerint működni, vagyis folytatódik a jelenléti oktatás, míg 89 intézményben a 2-es számú forgatókönyvet alkalmazzák, közülük 16 intézmény teljesen felfüggeszti a tevékenységét. A teljes lista itt érhető el. – erdon.ro