Mircea Fechet, a képviselőház környezetvédelmi szakbizottságának az alelnöke arra hívta fel a figyelmet a múlt héten Nagyváradon zajlott Városok és közösségek, 2030-as vízió című konferencián, hogy tavaly közel 4 ezer elektromos autót vásároltak Romániában, és ezek most az ország útjain közlekednek.

Az eladások nagy száma valószínűleg az utalványoknak köszönhető, melyeknek az értéke a legnagyobb Európában, majdnem 10 ezer euró. A honatya véleménye szerint azonban ennyi nem elég, másfajta előnyökkel is kellene bátorítani az elektromos autókat vásárlókat, úgy mint ingyenes parkolási lehetőségek vagy adómentesség.

Ugyanakkor az elektromosautó-töltőállomások hálózatának bővítésére is szükség volna. Érdekes, hogy erre létezik egy országos program a megyeszékhelyek számára, melyek közül azonban csupán huszonkilenc élt ezzel a lehetőséggel, noha vissza nem térítendő támogatásokról van szó.

Nagyvárad egyébként az első kedvezményezettje lesz Romániában ennek a programnak, Dragoș Ciobanu, az Evconnect képviseletében tizenhat gyorstöltő állomás beüzemeltetésére vonatkozó szerződés aláírásáról számolt be. Egy projekt már lezárult, partnerségben az Electrogruppal, a Brașovului (Gömbös Gyula) utcában, két töltőponttal, összesen tehát tizennyolc elektromos töltőállomásról beszélhetünk Várad esetében. – erdon.ro