Új-Zélandon fél év után ismét közösségi koronavírus-fertőződést regisztráltak a hatóságok keddi tájékoztatása szerint. Az egészségügyi minisztérium közölte: az esetet Aucklandben jegyezték fel, és egyelőre nem találtak arra utaló jelet, hogy külföldi eredetű a fertőződés. Új-Zélandon február 28-án regisztráltak legutóbb közösségi fertőződést. Azóta a szigetországban észlelt összes eset külföldi eredetű volt, és a határon kiszűrték a fertőzötteket, számolt be az MTI.

Az eset következtében a négyes, legmagasabb szintű zárlat lép érvénybe: bezárnak az iskolák, irodák és minden, nem létfontosságú cikket árusító üzlet is. Aucklandet 7 napra, az ország többi területét 3 napra zárják le. Jacinda Ardern miniszterelnök szerint a hatóságok azt sejtik, hogy a delta variáns okozhatta a fertőzést, de ezt egyelőre nem erősítették meg, írta a Reuters. A hatóságok azzal érvelnek, hogy az idejekorán hozott szigorú intézkedések a legjobb eszközök a koronavírus terjedésének megakadályozására.

A lakosságot nyugalomra intették, és kérték a türelmüket és az együttműködésüket, míg több információt gyűjtenek az újonnan regisztrált esetről. Az ötmillió lakosú csendes-óceáni szigetországban eddig 2570 fertőzöttet regisztráltak, és 26-an haltak bele a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegségbe (Covid-19).