Duplájára emelte a távfűtés lakossági árát 2021-ben tartott utolsó ülésén a temesvári önkormányzat. A határozat értelmében január 1-től a helyi távfűtési vállalat, a Colterm 416,24 lej/MWh áron fog számlázni a lakosságnak. Ez hatalmas érvágás a bánsági nagyváros távfűtést használó lakosainak, mivel eddig 207,27 lejbe került 1 MWh hőenergia.

A 100 százalékos drágulásnak ugyanakkor még örülhetnek is a temesváriak, az eredeti határozattervezetben ugyanis 644 lej/MWh szerepelt, ami háromszorosnál is nagyobb drágulást jelentett volna. A képviselő testület a Colterm által előállított hőenergia önköltségi áráról is szavazott, ez 851,27 lej/MWH-ra nőtt.

A termelői ár és a fogyasztói ár különbözetét az önkormányzat állja. Ez 435,03 lej/MWh-t jelent, vagyis a lakosságot a valós költségeknek kevesebb mint a fele terheli. 2021 őszén a Számvevőszék vizsgálatot folytatott a Colterm Rt.-nél, s megállapította, hogy a cég azért vált fizetésképtelenné, mert éveken át az önköltségi árnál olcsóbban biztosította a távfűtést.

A mostani áremeléssel Temesváron immár drágább a távfűtés, mint Nagyváradon és Aradon, mely városokban 1 MWh energia ára kevéssel 400 lej alatt van.- Maszol.ro