A Fekete-tenger-menti konstancai és a dunai galaci kikötők fejlesztéséről fogadott el jogszabályokat a kormány szerdai ülésén – közölte a kormányszóvivő.

Dan Cărbunaru elmondta, hogy két kormányhatározatot fogadtak el a konstancai kikötő fejlesztéséről, ezek értelmében 5,3 milliárd lej értékű beruházással fejlesztik a kikötőt, amelynek 257 kilométer hosszú vasúti pályáját korszerűsítik, valamint 13 kilométer új vasúti pályát építenek.

Sorin Grindeanu közlekedési miniszter közölte, hogy a konstancai beruházás várhatóan négy év alatt valósul meg. A Duna partján fekvő galaci kikötőben 780 millió lej értékű beruházással megnövelik a kikötő felületét, korszerűsítik a vasúti és a közúti infrastruktúrát, és egy 100 ezer négyzetméteres multimodális logisztikai platformot építenek.

A fejlesztésekkel Románia növelni akarja a két kikötő kapacitását, hogy eleget tehessen az orosz–ukrán háború miatt megnövekedett áruforgalomnak. Romániára ugyanis Ukrajnával szomszédos országként, valamint az ukrán fekete-tengeri kikötők használhatatlanná válása miatt fontos szerep hárul az ukrán gabona exportjában. – MTI