Valószínűleg mikroszkopikus méretű kamerákkal készültek azok a felvételek az érettségi tételekről, amelyek a vizsga ideje alatt jelentek meg a nyilvános térben – mondta csütörtökön Ligia Deca tanügyminiszter.

Deca arról számolt be a Nemzeti Liberális Párt (PNL) székházában, hogy a vizsgalapokon lévő vízjelről azonosítani tudják, mely központokból küldték ki az online térbe az érettségi tételekről készült felvételeket. A tanfelügyelőségek kivizsgálják ezeket az eseteket; bizonyos helyeken lecserélték a vizsgáztató bizottságot, más helyeken ügyészségi vizsgálat indult – mondta.

Úgy vélekedett, a fényképeket valószínűleg mikroszkopikus méretű kamerákkal készítették, amelyeket például egy gombban is el lehet rejteni. Hozzátette ugyanakkor, hogy mivel a tételek a vizsga megkezdése után kerültek ki az online térbe, nem sérült a vizsga feddhetetlensége. A jövőben azonban mindenképpen el kell kerülni, hogy a nehezen észrevehető, fejlett technológiai eszközök veszélyeztessék a vizsgák korrektségét – szögezte le a tanügyminiszter. – agerpres.ro