Május 10-én délelőtt fél kilenckor megyénkben 290 személyt tartottak vesztegzár alatt, ez nyolccal több, mint egy nappal korábban. A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) vasárnapi jelentéséből kiderül, hogy a nagyváradi Gavril Curteanu Városi Kórházban vasárnap délelőtt 126 beteget kezeltek koronavírus-fertőzéssel, néggyel kevesebbet, mint 9-én. Továbbá 35 személyt tartanak megfigyelés alatt a püspökfürdői Ceres Hotelben, amit a Curteanu kórház külső osztályává minősítették át. Egy nappal korábban még 46 ember tartózkodott a Ceres Hotelben. A DSP tudatja, hogy 362 fertőzésből kigyógyult embert tartanak nyilván Bihar megyében, egy nappaal korábban még 348 volt gyógyultnak nyilvánítottak száma. A jelentés kiemeli, hogy 275 korábban fertőzött személyt a Ceres Hotelből engedtek haza.

A hivatalos adatok szerint Bihar megyében az új koronavírussal fertőzöttek 74,95 százaléka gyógyult ki a betegségből. A DSP a továbbiakban jelzi, hogy május 9-én reggel nyolc óra és május 10-én reggel nyolc óra között a Bihar megyei rendőrök 560 házi elkülönítésben tartózkodó személyt ellenőriztek, 21 konvojt szerveztek a megyén áthaladó, karanténba vagy otthoni elkülönítésbe tartóknak és 15 misszió keretében utaztattak embereket a megye karanténjaiba. Ezekben a küldetésekben összesen 320 rendőr és helyi rendőr vett részt. A Bihar megyei csendőrök őrizték a megye három aktív karanténját, tíz konvojt kísértek a megyehatárig, illetve a házi elkülönítésbe. A vesztegzár alá helyezett révi roma telepet tizennégy csendőr őrizte négy járművel.

A felsorolt missziókat és feladatokat összesen 98 csendőr látta el, közülük harmincheten vegyes őrjáratok tagjaiként ellenőrizték a házi elkülönítésben lévőket. A katasztrófavédelem munkatársai hét konvojt kísértek a megye karanténjaiba, illetve a megyehatárra. Ők segítik a közegészségügyi igazgatóság munkatársait a borsi vámon, szintén ők biztosítják a fertőzött, vagy fertőzésgyanús személyek szállítását. Mindezekben a missziókban a katasztrófavédelem huszonnégy dolgozója tevékenykedett. Az elmúlt huszonnégy órában tizennégy bírságot róttak ki összesen 3.240 lej értékben, ami drasztikus csökkenés az eddigi jelentésekben szereplő bírságok számával és a pénzbüntetés nagyságával összevetve. Minden bizonnyal ennek a jelenségnek a hátterében az Alkotmánybíróságnak az a döntése áll, mely szerint Alkotmányellenes a kijárási tilalom megszegése miatt kiróható pénzbírságokról szóló sürgősségi kormányrendelet. – erdon.ro