Birmingham önkormányzata képtelen egyensúlyba hozni a város költségvetését a kormány segítsége nélkül. Csődöt jelentett a birminghami városi tanács, a brit önkormányzatok között végigsöprő fizetésképtelenségi hullám eddigi legnagyobb áldozata. A város kedden hivatalosan is bejelentette, hogy képtelen egyensúlyba hozni idei mérlegét.

Az ellenzéki Munkáspárt vezette városi tanács keddi közleménye szerint júliusban szigorú kiadási kontrollt vezettek be, ám kormányzati segítségre van szükség ahhoz, hogy a város kimásszon a gödörből – írja a Financial Times alapján a Világgazdaság.

Az angliai és walesi tanácsok egyre növekvő pénzügyi nyomás alatt vannak a szociális ellátás költségeinek növekedése, a magas infláció és a gyengébb bevételek miatt. Birmingham a múlt hónapban jelentette be, hogy a 2023–24-es pénzügyi évben 84,4 millió fontos hiányra, a következő évre pedig 164,8 millió fontos deficitre számít. Az egykor a „világ műhelyeként” emlegetett Birmingham Anglia második legnagyobb városa, lakóinak száma megközelíti az 1,15 milliót. – maszol.ro