A Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökség arra hívja fel közleményében a mezőgazdasági területek tulajdonosainak a figyelmét, hogy tilos a növényi hulladék égetése a földeken. A 2005/195. számú környezetvédelmi törvény kimondja, hogy a tarlót, a bokrokat, a füves térségeket csak a szakhatóság, tehát a környezetvédelmi ügynökség engedélyével, és a tűzoltóság előzetes értesítése mellett lehet égetni. Az említett törvény bűncselekménynek minősíti a tarló-, fű- és bokorégetést a természetvédelmi, és az ökológiai regenerálódásra szánt területeken.

Az ügynökség sajtóközleményéből kiderül, hogy a tarlóégetés súlyos környezeti károkat okoz, hiszen elpusztítja bizonyos élőlények életterét, ami növény- és állatfajták kipusztulásához vezethet, helyüket tüzet tűrő fajok vehetik át, melyek idővel invazívvá válhatnak, elpusztulnak a madárfészkek és a tojások, csökken a növény- és állatpopuláció, nem is beszélve arról, hogy a tarló és egyéb növényi hulladék égetésével nagyon sok szennyezőanyag kerül a levegőbe. A kontrollálatlan tarlóégetés könnyen átterjedhet más területekre is, és anyagi károkat okozhat, sőt, emberáldozatot is követelhet.

Mindezeket figyelembe véve tarlóégetést csak abban az esetben lehet végezni, ha ez egyben egy növényegészségügyi óvintézkedés, mely betegségek, kórokozók terjedésének megállítását szolgálja. A tarlóégetéshez meg kell szerezni a Bihar Megyei Növény-egészségügyi Igazgatóság jóváhagyását, értesíteni kell erről a katasztrófavédelmet és a környezetvédelmi őrséget, valamint azt a polgármesteri hivatalt, melynek területén a tarló található. Mindemellett be kell tartani a növényvédelmi előírásokat is, például alkalmazni kell a vetésforgót, el kell végezni a különböző növényvédelmi kezeléseket, a növényi hulladékot mechanikus módon kell eltávolítani. A vonatkozó törvényi előírások megszegését a szakhatóságok ellenőrzik és büntetik. – erdon.ro