A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) egyik munkatársát és további négy személyt is őrizetbe vett kedden a korrupcióellenes igazgatóság a hamis oltásigazolások ügyében. Összesen tizenkilenc személyt gyanúsítanak azzal, hogy közük van a hamis oltásigazolások kiadásához a petei (Szatmár megye) határátkelőnél kialakított oltóközpontban. A tizenkilenc személyt kihallgatták, közülük ötöt őrizetbe is vettek, többek között, a Bihar megyei közegészségügyi igazgatóság egyik munkatársát. Kedden Szatmár és Bihar megyékben összesen tizenhárom házkutatást hajtottak végre, melyek során a nyomozók előre kitöltött, illetve még ki nem töltött oltásigazolásokat is találtak, továbbá nagy pénzösszegek is előbukkantak. Az egyik házban nem kevesebb, mint 70 ezer eurót foglaltak le. A házkutatásokkal párhuzamosan a korrupcióellenes ügyészek Szatmárnémetiben kihallgatták az ügyben gyanúsított személyek egy részét.

Szerdán közleményt adott ki a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP), melyben a személy nevének megemlítése nélkül elismeri, hogy a hamis oltásigazolványok ügyében a nagyváradi DNA a DSP egyik munkatársa ellen is vizsgálódik. Mint írják, a gyanúsított személy egy éve dolgozik a DSP-nél, meghatározott időre szóló munkaszerződése volt, a borsi határátkelőnél végzett járványügyi feladatokat, de az oltási tevékenységben nem vett részt. A közlemény végén a DSP leszögezi, hogy november 17-iki hatállyal szerződést bontottak az illető személlyel, mert mint fogalmaznak: „A DSP nem tolerálja az olyan praktikákat, melyek megszegik a törvényt és veszélybe sodorják a közösség egészségét”.

A DNA szerint a hamis oltásigazolványt igénylők többsége meg sem jelent az oltóközpontban, hanem elektronikus úton küldte el személyes adatait a közvetítő személyeknek, és tőlük vette át a dokumentumokat is a csúszópénz kifizetésekor. A közvetítő személyek is kaptak bizonyos összegeket a „szolgáltatásaikért” – állítják még a korrupcióellenes ügyészek. A kedden tartott házkutatások nyomán összesen 127.000 eurót, 75.000 lejt és 1000 angol fontot találtak a nyomozók. Az ügyben több személy ellen is zajlik még a vizsgálat. – erdon.ro