A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke szerint az Európai Néppárt (EPP) vezetői „megértették” a közös PSD-PNL EP-lista szükségességét.

Nicolae Ciucă a Manfred Weber EPP-elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón beszélt erről. Beszámolója szerint megbeszélésükön ismertette Weberrel a romániai politikai helyzetet, beszélt neki a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a PNL 2021 vége óta tartó sikeres közös kormányzásáról. Rámutatott, szükség van a két különböző pártcsaládhoz tartozó alakulat együttműködésére az ország stabilitásának biztosításáért, illetve azért, hogy az eddigi válságok ne ismétlődjenek meg. „Az európai vezetők megértették a kezdeményezést” – fogalmazott.

A liberális pártelnök rámutatott, más országok is követték ezt a modellt. „Ez azt jelenti, hogy működhet. Egyébként az Európai Parlamentben az EPP a szociáldemokrata S&D-vel és a Renew csoporttal közösen alkot többséget” – tette hozzá. Ciucă hangsúlyozta azt is, hogy a populista és szélsőséges mozgalmak felerősödése közepette különösen fontos visszaszerezni a polgárok bizalmát a jobbközép politikában. – agerpres.ro