Marcel Ciolacu kedden kijelentette, hogy akkor lesz költségvetés-kiigazítás, amikor „szükséges lesz”. Hozzátette, hogy erről a kormány a parlamenti felelősségvállalással elfogadott deficitcsökkentő törvénycsomag kihirdetése után dönt.

A craiovai munkalátogatásán a miniszterelnököt a költségvetés-kiigazítás időpontjáról kérdezték az újságírók. „Amikor szükséges lesz. Először is hirdessék ki a felelősségvállalással elfogadott törvényemet” – válaszolta Ciolacu. Arra a kérdésre, hogy még az év vége előtt megtörténik-e a büdzsé-kiigazításra, a kormányfő így válaszolt: „Jövő évben semmiképp nem állhatok elő a kiigazítással, az biztos. Előbb hirdessék ki a törvényt, utána majd meglátjuk”.

Ciolacu arról is beszélt, hogy nem a közkiadások befagyasztásáról, hanem azok rangsorolásáról készül sürgősségi rendeletet elfogadni a kormány, mert most az uniós források lehívásához szükséges önrész előteremtése az elsődleges. Hangsúlyozta: a kormánynak nem áll szándékában beleszólni a helyi és a megyei önkormányzatok tevékenységébe, a nyugdíjak és a közalkalmazotti bérek kifizetése is biztosított, a „gazdaság fejlődik, és nincsenek problémák”. Csakhogy hamarosan lezárul a 2014-2020-as többéves pénzügyi keretben Románia számára elérhető uniós források lehívása, és az ország eurómilliárdokat veszíthet, ha december 31-ig nem teremti elő a támogatások elnyeréséhez szükséges önrészt – magyarázta.

A kormányfő hozzátette, hogy a prioritásokat figyelembe véve nem a minisztériumok vagy polgármesteri hivatalok „bútorköltségei” a fontosak. Kifejtette: őt az érdekli, hogy a szállításügyi és a fejlesztési minisztérium, illetve az európai projektekért felelős tárca tudja előteremteni határidőre az uniós pénzek lehívásához szükséges önrészt. Ezért a készülő sürgősségi rendelet azt fogja előírni a polgármesteri hivataloknak, hogy az önrész biztosítására összpontosítsanak. „Tegyék félre egy időre a korábban megszokott közvetlen és közvetett év végi kiadásokat: a golyóstollak, határidőnaplók, csengettyűk beszerzését, azt hiszem, nem a világ vége, ha ezekről lemondanak” – fogalmazott Ciolacu.

Újabb újságírói kérdésre válaszolva közölte azt is, hogy a saját jövedelemforrásaikból a polgármesteri hivatalok bátran szervezhetnek év végi fesztiválokat és koncerteket. Elmondta, hogy a karácsonyi vásárok ellen sincs kifogása, annál is inkább, mert ezek bevételeket jelentenek a városoknak. – agerpres.ro