Marcel Ciolacu miniszterelnök szerdán kilátásba helyezte a koalíció közös főpolgármester-jelöltje, Cătălin Cîrstoiu visszaléptetését, ha a bukaresti egyetemi kórház vezetője nem tisztázza az ellene felmerült vádakat.

A kormányfő a katari látogatása végén újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a jelöltnek első lépésként sajtótájékoztatót kellene összehívnia, amelyben válaszol ezekre a vádakra. Közölte, hogy eddig nem merült fel a koalícióban Cătălin Cîrstoiu visszaléptetése. ‘De addig nem tudunk tovább menni, amíg nem tisztázza ezeket az állításokat’ – tette hozzá.

Ciolacu kifejtette, hogy eddig nem kérte személyesen számon a főpolgármester-jelöltön a vádakat, mert Cîrstoiu nem neki, hanem a bukarestieknek tartozik magyarázattal. ‘Én nem vagyok sem bíró, sem a feddhetetlenségi ügynökség szakértője’ – magyarázta. Hozzátette, hogy a főpolgármester-jelölt ellen nem emeltek vádat és nem indult ellene büntetőeljárás.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője, Emanuel Ungureanu hétfőn feljelentette a a korrupcióellenes ügyészségen (DNA) Cătălin Cîrstoiut hivatali visszaélésért és csalásért. Az ellenzéki politikus az Országos Feddhetetlenségi Ügynökségnél (ANI) is bepanaszolta a kormánypártok közös főpolgármester-jelöltjét.

A parlamentben tartott sajtótájékoztatóján Ungureanu elmondta, hogy feljelentését a Hotnews portál újságírói által feltártakra alapozta. Ezek szerint Cătălin Cîrstoiu hivatalát felhasználva osztályvezető főorvossá nevezte ki az egyetemi kórházban a feleségét, és a tisztségével összeférhetetlen orvosi tevékenységet végzett négy magánklinikán, amelyet a házastársával, az anyósával és más hozzátartozóival együtt működtet. ‘A magánklinikán elkérte a pénzt a betegektől, akiket az állami kórházban műtött meg’ – magyarázta az ellenzéki politikus. – agerpres.ro