Kostandin Angelov egészségügyi miniszter hétfői bejelentése szerint Bulgária feltételül szabja a külföldieknek az országba való belépéshez az érvényes negatív koronavírus-teszt felmutatását. Az intézkedés az európai uniós állampolgárokra is vonatkozik. A miniszter szerint ezzel akarják megakadályozni a vírus agresszívabb törzsének a behurcolását és terjedését.

A bolgár egészségügyi hatóságok szerint eddig nyolc esetet regisztráltak az új változatról, amelyet először Nagy-Britanniában azonosítottak. „Ma intézkedéseket fogunk tenni annak érdekében, hogy a PCR-teszteket kötelezővé tegyük minden olyan utazó számára, aki be akar lépni az országba, beleértve az Európai Uniót is” – mondta Angelov a kormányülésen. Bulgáriában az elmúlt hetekben jelentősen csökkent az új fertőzések száma, és azt tervezi, hogy enyhít bizonyos korlátozásokat: február 4-től például újra megnyitják az iskolákat, bevásárlóközpontokat és fitnesztermeket.

A bolgár hatóságok intézkedése érzékenyen érint sok romániai szabadidős sízőt, ugyanis rengetegen foglaltak szállást a banszkói, pamporovói vagy borveci síparadicsomokban, mert míg az alpesi országok karanténkötelezettséget írnak elő, déli szomszédunkhoz eddig akadálytalanul lehetett utazni, ső hazatéréskor sem kellett elkülönítésbe vonulni. – Reuters